5G netwerk in Nederland: wat is het en wanneer komt het?

5G netwerk Nederland

Wat is 5G netwerk?

5G is een draadloze mobiele netwerktechnologie dat in ontwikkeling is in Nederland. Het is de vijfde generatie en hiermee de opvolger van het 4G netwerk dat op dit moment veel gebruikt wordt. Het 5G netwerk zorgt ervoor dat je internetverbinding op je smartphone sneller wordt, snellere downloadsnelheid hebt (handig voor films en series), constante verbinding hebt ook op plekken waar veel mensen zijn. Dit is vooral te danken aan de hogere brandbreedte, de verbeterde brandbreedte zorgt ervoor dat de verbinding stabiel blijft zelfs bij drukke plaatsen zoals bij festivals of bij luchthavens. Op dit moment komt het vaak voor dat de verbinding bij drukke plaatsen vaak weg valt door de grote hoeveelheid gebruikers op één plaats.

5G Netwerk in Nederland

In 2020 zal T-Mobile als eerste Nederlandse mobiele provider het 5G netwerk uitrollen in heel Nederland. T-Mobile maakte dit in 2018 bekend. Het uitrollen en creëren van het 5G netwerk is een groot project in samenwerking met de overheid en zal nog wel even duren. Het zou kunnen dat het pas eind 2020 beschikbaar is of misschien wel later. In Azië en de Verenigde Staten is 5G al wel beschikbaar, maar nog niet over het hele land. Naast T-Mobile zijn er genoeg andere providers die druk bezig zijn om met de technologie mee te lopen.

Welke smartphones hebben 5G?

Om gebruik te kunnen maken van 5G moet je een smartphone hebben dat het netwerk kan ondersteunen. Momenteel zijn er in Nederland nog geen smartphones beschikbaar met 5G, mede omdat 5G nog niet beschikbaar is in Nederland. Er zijn al veel mobiele bedrijven die er hard aan werken om als eerste een 5G smartphone uit te brengen op de markt. Chinese bedrijven zoals Huawei en OnePlus hebben al meerdere toestellen aangekondigd met 5G. Daarnaast hebben Samsung en Google ook al een aantal toestellen met 5G ontwikkeld. Een belangrijke vraag is of de batterij van de smartphones ook 5G aankunnen. Gaan de smartphones ook meer energie verbruiken door het snelle netwerk? Dit zal getest moeten worden, anders kun je ook gebruik maken van een powerbank om op te laden.