Is je telefoon in water gevallen? Dit kun je doen!

Is je telefoon in water gevallen? Dit kun je doen!

Als je geen waterdichte telefoon hebt, dan schrik je je een ongeluk als je telefoon in water gevallen is. Hoewel steeds meer smartphones waterdicht worden ontworpen, is dat bij een groot gedeelte nog niet het geval. Waterschade aan een telefoon kan ontzettend vervelend zijn. In deze blog lees je dan ook wat je kunt doen, mocht onverhoopt jouw telefoon in water terechtkomen.

Veiligheid gaat voor bij waterschade telefoon

Heeft jouw telefoon waterschade opgelopen? Dan is het allereerst belangrijk om te denken aan je eigen veiligheid, want het is en blijft immers een elektronisch apparaat dat in combinatie met water kortsluiting kan veroorzaken. Mocht jouw telefoon in het water gevallen zijn, ga dan niet direct proberen om deze weer aan te zetten of kijken welke functies eventueel nog werken. Verder is het ook niet verstandig om de smartphone aan de oplader te leggen. Dat is namelijk niet alleen gevaarlijk, maar kan er ook voor zorgen dat je je telefoon alleen maar meer schade toebrengt.

Telefoon in water gevallen, wat kun je doen?

Je vraagt je wellicht af wat je dan wel kunt doen, mocht jouw telefoon in water gevallen zijn. Het zou immers mooi zijn als je de schade zoveel mogelijk kunt beperken of zelfs helemaal kunt wegnemen. Als een telefoon nat geworden is, dan kun je in ieder geval de volgende stappen ondernemen.

Stap 1: schakel je telefoon uit

Als jouw telefoon in water gevallen is en het toestel staat überhaupt nog aan, dan is het als eerste zaak om je telefoon zo snel mogelijk uit te schakelen. Want zoals we eerder al eerder aangaven, gaan stroom en water niet goed samen. Door het toestel uit te schakelen verhoog je de kans dat de schade beperkt blijft.

Stap 2: verwijder losse onderdelen

Vervolgens is het belangrijk dat je alle losse onderdelen van je telefoon verwijdert, zodra je het toestel hebt uitgeschakeld of als het reeds uitstond. In dat kader moet je denken aan de batterij, simkaart en geheugenkaart. Vooral de simkaart is belangrijk, omdat iedere telefoon over een simkaart beschikt en daar allerlei belangrijke gegevens op staan. Haal die dus zeker uit het toestel en laat goed drogen op een stuk keukenpapier.

Stap 3: laat het toestel goed drogen

Daarna is het belangrijk dat je het toestel goed laat drogen. Dit doe je door het toestel in ieder geval in een luchtdichte zak te stoppen met eventueel rijst of pakketjes silicagel. De rijst of silicagel zorgen ervoor dat vocht kan worden geabsorbeerd. Het is met name belangrijk dat je je telefoon luchtdicht verpakt, omdat in water bepaalde zuren zitten die in combinatie met zuurstof zelfs nog na dagen of weken voor corrosie kunnen zorgen.

In geval van water in telefoon heeft het dan ook weinig zin om enkel en alleen je telefoon in rijst te leggen. Dit zal helaas onvoldoende effect hebben.

Stap 4: zet je telefoon weer aan

Nadat je je telefoon in ieder geval 48 uur hebt laten drogen, kun je het toestel weer proberen aan te zetten. Met een beetje mazzel gaat je telefoon gewoon aan en doen alle functies het nog naar behoren. Is dit echter niet het geval, dan heeft jouw telefoon waterschade die je wellicht nog kunt laten repareren. Het is ook mogelijk dat de waterschade dermate erg is, dat je genoodzaakt bent om een nieuwe telefoon aan te schaffen.

Tip: voorkom voortaan allerlei ellende met een waterdicht telefoonhoesje!

Telefoon in water gevallen, maar lijkt het nog te doen?

Als je telefoon in water gevallen is, dan kan dat ook na enkele dagen of weken nog schade toebrengen. Dus ook als je telefoon het na de plons nog lijkt te doen, is het goed om het toestel direct uit te schakelen en bovenstaande stappen te volgen. Op die manier weet je zeker dat je de risico’s beperkt.

Waterschade telefoon repareren, wat kost het?

Op het moment dat waterschade überhaupt al te repareren is, kan daar een fors prijskaartje aanhangen. Dit is natuurlijk mede afhankelijk van welke onderdelen er allemaal beschadigd blijken te zijn. De kosten van een dergelijke reparatie starten meestal bij ongeveer 25 á 35 euro. Bovendien zul je je telefoon een aantal dagen moeten missen, wat ontzettend onhandig kan zijn.

Dit moet je in ieder geval vermijden bij waterschade telefoon

  • Niet zomaar je telefoon inschakelen;
  • Beweeg je telefoon zo min mogelijk;
  • Leg het toestel niet aan de lader;
  • Houd je telefoon uit de zon;
  • Leg het toestel niet te drogen op de verwarming of in de magnetron;
  • Ga het toestel niet droogföhnen.