Jouw AirPods schoonmaken doe je zo!

Jouw AirPods schoonmaken doe je zo!

Je AirPods stop je vaak in je oren en ook je AirPods oplaadcase heb je regelmatig in je handen. Je kunt je dus vast wel voorstellen hoe vies die na verloop van tijd worden. Het is dan ook enorm belangrijk om je AirPods regelmatig schoon te maken. Niet alleen in verband met de hygiëne, maar ook om de geluidskwaliteit op peil te houden. Wil je ook jouw AirPods schoonmaken? In deze blog vind je alle benodigde informatie.

AirPods schoonmaken: waarom en kan dat zomaar?

Het schoonmaken van je AirPods is zeker mogelijk en sterker nog, het is heel erg belangrijk om dit regelmatig te doen. Er belanden namelijk tal van bacteriën op zowel de oordopjes als de AirPods oplaadcase en een eventuele beschermende AirPods case. Verder kan er oorsmeer in AirPods terechtkomen. Dit is niet alleen onhygiënisch als je het laat zitten, maar kan ook de geluidskwaliteit doen afnemen, omdat de kleine speakers van de oordopjes hierdoor (gedeeltelijk) worden afgesloten. Je oordopjes schoonmaken is dus om meerdere redenen belangrijk. Het is daarbij wel van belang om secuur aan de slag te gaan en niet allerlei agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Hoe je jouw AirPods het beste kunt schoonmaken, lees je hieronder.

Hoe maak je AirPods schoon?

De AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, oplaadcase en beschermhoes vragen allemaal om een enigszins andere aanpak wat reinigen betreft. Ze bestaan immers uit andere materialen en onderdelen. We leggen je dan ook graag stap voor stap uit hoe je jouw AirPods het beste kunt reinigen. Wat je er in ieder geval alvast bij kunt pakken, zijn de volgende dingen:

  • Microvezeldoekje of brillendoekje;
  • Wattenstaafje;
  • Zacht borsteltje;
  • Kneedgum of plakband;
  • Tandenstoker;
  • Vloeibaar wasmiddel (alleen voor de AirPods Max).

AirPods (1, 2 of 3) schoonmaken

Om te beginnen haal je je AirPods uit de oplaadcase en neem je ze af met bijvoorbeeld een microvezeldoekje of brillendoekje. Je kunt het doekje indien nodig een klein beetje vochtig maken met water of een alcoholoplossing van maximaal 70%. De AirPods oordopjes hebben meerdere kleine openingen die zijn afgedicht met een gaasje en juist daar belandt veel viezigheid. Begin dan ook met een droog wattenstaafje om de eerst de ergste viezigheid weg te vegen. Daarna kun je een zacht borsteltje gebruiken voor de overige viezigheid. Mocht er dan nog meer vuil overblijven, dan werkt kneedgum of plakband ook erg goed en probeer het eventueel met een tandenstoker. Wees met een tandenstoker wel extra voorzichtig, zodat je niks per ongeluk beschadigt. Tot slot kun je je AirPods nogmaals afnemen met het doekje, om ze vervolgens weer terug in de - inmiddels ook schoongemaakte - oplaadcase te doen.

apple-airpods

AirPods Pro (1 of 2) schoonmaken

De AirPods Pro zijn over het algemeen een stuk makkelijker schoon te maken, omdat ze beschikken over oorkussentjes die je eenvoudig kunt verwijderen en waar het meeste vuil op zal zitten. Als je de rubberen oorkussentjes verwijdert, dan kun je die namelijk gewoon onder de kraan afspoelen. Gebruik daarbij je vingers om al het vuil eraf te boenen, maar vermijdt schoonmaakmiddelen en dergelijke. Maak de rubbertjes tot slot goed droog, voordat je ze weer op de AirPods Pro oordopjes bevestigt. Verder kun je de AirPods Pro hetzelfde schoonmaken als de AirPods, op de wijze zoals we hiervoor hebben beschreven.

apple-airpods-pro-2

AirPods Max schoonmaken

De AirPods Max zitten natuurlijk heel anders in elkaar dan alle andere AirPods. Zo gaat het hier om een koptelefoon, waarvan je zowel de hoofdband als oorkussens kunt verwijderen. Je kunt de hoofdband en oorkussens dan ook reinigen door middel van een mix van water en vloeibaar wasmiddel. Pak hiervoor een schone kom en meng hierin 5 ml vloeibaar wasmiddel met 250 ml water. Doop een microvezeldoekje in het mengsel, wring licht uit en wrijf ongeveer een minuut lang over de hoofdband en oorkussens. Doe vervolgens hetzelfde maar dan met een schoon doekje en enkel water, om ze daarna nog eens af te drogen met een droge doek. Laat de hoofdband en oorkussens daarna nog minstens een dag drogen, voordat je ze weer op de AirPods Max bevestigt en de koptelefoon weer in gebruik neemt.

AirPodsMax

De oplaadcase en beschermhoes reinigen

Ook is het raadzaam om de oplaadcase van je AirPods en een eventueel AirPods hoesje wat om de oplaadcase heen zit regelmatig schoon te maken. Die heb je immers ook vaak in je handen, waardoor ze veel vuil vangen. Daarnaast wil je je schoongemaakte AirPods natuurlijk ook niet in een vieze oplaadcase opbergen.

De oplaadcase (+AirPods hoesje) van je AirPods reinigen, doe je met een licht bevochtigd microvezeldoekje. Je veegt het meeste vuil er dan gemakkelijk af. Voor de kleine gaatjes en hoekjes kun je een licht bevochtigd wattenstaafje gebruiken. Pas wel op aan de binnenzijde van de oplaadcase waar de contactpunten zitten waarmee je oordopjes worden opgeladen. Als deze contactpunten (te) nat worden, dan kan dat voor vervelende schade zorgen. Mocht de oplaadcase na deze stappen toch nog niet goed schoon zijn, dan kun je nog aan de slag met een tandenstoker om al het laatste vuil uit de groefjes en kiertjes te schrapen. Maak tot slot de case goed droog, voordat je je AirPods er weer in doet.

Zo maak je je AirPods niet schoon

AirPods zijn en blijven natuurlijk gewoon elektronische apparaten. Het is dus met name belangrijk dat je ze voorzichtig behandelt. Pas daarbij ook op met vloeistoffen en wees extra voorzichtig bij het reinigen van de gaasjes van de oordopjes en de lightning poort van de oplaadcase. Het is heel erg belangrijk om het doekje en/of wattenstaafje niet te vochtig te maken voordat je begint met schoonmaken. Als de oordopjes of de oplaadcase te vochtig worden, dan kan dit voor kortsluiting zorgen. Dergelijke schade wil je te allen tijde voorkomen! Hoewel de oordopjes van sommige versies van de Apple AirPods waterbestendig zijn, is het ook niet slim om ze onder de kraan te houden. Als je het schoonmaken van je AirPods in ieder geval met aandacht doet, dan zal het vast en zeker goed komen.