PAS OP! Vanaf 1 juli is het verboden om te appen op de fiets

boete-appen-fietsen-hoesjesdirect

Je smartphone of ander elektronisch apparaat in je handen vasthouden tijden het fietsen om te appen, navigeren of om muziek af te spelen mag niet meer en kan vanaf 1 juli een boete opleveren van €95. Het verbod geldt ook voor bestuurders van scooters, scootmobiels en trams. Het aantal ongelukken op de fiets is de afgelopen jaren flink opgelopen doordat veel fietsers tijdens het fietsen vaak op hun smartphone aan het appen of snapchatten zijn. Met dit verbod hoopt de overheid het aantal gewonden en doden in het verkeer te verminderen.

Wat als ik mijn mobiel gebruik om te navigeren?

Je mobiel gebruiken om te navigeren tijden het fietsen mag dus ook niet meer. Als je stil staat of afstapt van je fiets om te kijken waar je heen moet mag je je mobiel wel vasthouden en gebruiken. Het is ook toegestaan om je mobiel te gebruiken wanneer deze in een smartphone fietshouder zit. Bijvoorbeeld als je navigatiesysteem vraagt om een alternatieve route te accepteren.

Handsfree bellen en muziek luisteren

Tijdens het fietsen of rijden mag je muziek luisteren via je telefoon of ander elektronische apparaat indien deze handsfree wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, een ander nummer opzetten of een telefoontje opnemen mag alleen via het indrukken van de knoppen van je oordopjes. Wil je opnemen via je telefoon dan moet je afstappen.

Controle politie voor appen op de fiets

De politie heeft sinds ingang van de nieuwe regel al flink wat boetes van €95 uitgedeeld. Nu zal er extra goed gelet worden op fietsers en het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen. Wie aangehouden wordt krijgt geen waarschuwing maar een boete van €95. Voorkom dus dat je een boete krijgt en gebruik niet je smartphone tijdens het fietsen of maak gebruik van een smartphone fietshouder.

Bekijk alle smartphone fietshouders 
Of lees hier meer advies over smartphone fietshouders