T-Mobile introduceert eSIM - wat is een eSIM?

esim-evolution

Een smartphone zonder een simkaart, daar kan je niet zoveel mee. Zonder een simkaart zou je niet kunnen bellen of internetten. Door de jaren heen is de simkaart kleiner en compacter geworden maar heeft wel zijn functionaliteiten behouden. Een aantal jaren geleden gebruikte iedereen een Mini SIM. Vervolgens is deze kleiner gemaakt en werd het een Micro SIM, daarna werd de Nano SIM geïntroduceerd. Als gevolg hiervan waren er drie verschillende simkaarten beschikbaar maar niet elke smartphone kon elke simkaart ondersteunen. Hierdoor kreeg je vaak een 3 in 1 simkaart van je provider toegestuurd zodat je elke mogelijkheid had. Sinds kort is er weer een nieuwe simkaart in Nederland gelanceerd, een eSIM.

Wat is een eSIM?

T-Mobile introduceerde als eerste Nederlandse provider een eSIM. Maar wat is een eSIM eigenlijk? Misschien kende je het al of hoor je het voor het eerst. Een eSIM is een nieuw type simkaart en het staat voor embedded. Embedded betekend ingebouwd, de nieuwe embedded sim is daarom ook een ingebouwde simkaart. Door de introductie van de nieuwe eSIM is een traditionele simkaart die je fysiek in je smartphone stopt niet meer nodig.

Hoe werkt een eSIM?

Met de nieuwe eSIM is het niet meer nodig om een plastic simkaart in je smartphone te stoppen. De nieuwe eSIM werkt en doet hetzelfde als een normale simkaart. Wanneer je een eSIM wilt gebruiken maak je eerst een profiel aan op je telefoon. Nadat je een abonnement hebt afgesloten bij T-Mobile krijg je een QR-code die je moet scannen. Hiermee activeer je jouw eSIM, je kunt ervoor kiezen om een traditionele simkaart te vervangen met de nieuwe eSIM.

Het is ook mogelijk om een dual-sim te gebruiken met een eSIM. Zo kun je op één toestel gebruik maken van twee abonnementen, handig om privé en zakelijk te scheiden. Je kunt een embedded simkaart voor een Apple toestel in een paar eenvoudige stappen activeren.

  1. Ga naar 'Instellingen'.
  2. Tik op 'Mobiel Netwerk'
  3. Tik op 'Voeg mobiel abonnement toe'
  4. Scan de QR-code die je hebt gekregen met je toestel.
  5. Voer de bevestigingscode in als hierom gevraagd wordt.

Voordelen eSIM

Een eSIM heeft een aantal voordelen. De belangrijkste voordeel is dat het nu mogelijk is om op één iPhone meerdere abonnementen te hebben. Dit is handig als je een zakelijk nummer én prive nummer hebt en niet steeds twee smartphones op zak wilt hebben. Nu kun je eenvoudig twee abonnementen op één iPhone hebben.

Geen losse simkaarten meer. Wil je een nieuw abonnement? Dan hoef je niet meer te frutselen met losse simkaarten om ze te wisselen. Daarnaast zal het veel makkelijker en sneller gaan als je van abonnement wisselt. Je hoeft niet meer lang te wachten tot je nieuwe simkaart binnenkomt omdat het met een QR-code gaat. Overstappen met nummerbehoud is nog nooit zo makkelijk geweest!

Het gebruik van een eSIM is erg veilig. Je simkaart zal nooit gestolen worden of uit je toestel vallen omdat die in je smartphone geïnstalleerd is.

Verder heeft de smartphone meer ruimte vrij omdat de fabrikant geen extra ruimte hoeft te maken voor de simkaart. Deze ruimte kunnen ze nu voor andere functionaliteiten gebruiken. Denk hierbij aan een betere accu of ander innovatieve functionaliteiten.

Welke smartphones ondersteunen een eSIM?

Helaas ondersteunen niet alle smartphones in Nederland een eSIM. Momenteel zijn het de nieuwste Apple iPhone toestellen die een eSIM ondersteunen. Heb jij een van de onderstaande iPhones? Dan kan je gebruik maken van de nieuwe sim.

  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPad Pro
  • iPad Air

 

Andere merken zoals de Google Pixel 2 en Pixel 3 bieden ook een eSIM. Helaas zijn die toestellen niet in Nederland verkrijgbaar. Wij verwachten dat in de toekomst meer toestellen een eSIM zullen ondersteunen.