Xiaomi toont draadloos opladen met 40W

Xiaomi toonde aan de hand van een video en via een post op hun eigen blog de mogelijkheid om een smartphone draadloos op te laden. Zo zou je met 40W een smartphone met een accu van 4000mAh binnen 20 minuten op kunnen laden tot 57 procent en binnen veertig minuten zelfs volledig kunnen opladen.

Draadloos opladen is overigens al een tijdje op de markt. Zo bied Apple met de iPhone 11 Pro Max al de mogelijkheid om draadloos op te laden met 7,5W en heeft Samsung met de Galaxy S20 Ultra al een draadloze oplader die de telefoon zelfs met 15W oplaad.

De sprong naar 40W is dus zeker een grote stap vooruit binnen de smartphone industrie. Echter is Xiaomi niet de eerste met een snelle draadloze oplader van 40W. Er zijn namelijk hier en daar wat smartphones die een nog hoger aantal wattages ondersteunen voor het draadloos opladen van hun smartphone. Zo toonde Vivo de Apex 2020-conceptsmartphone die draadloos opladen met 60W ondersteund. Xiaomi heeft echter nog niet aangekondigd wanneer ze deze technologie gaan introduceren of aan welk toestel ze het mee gaan geven. Echter is de kans groot dat het publiekelijke intreden van de snelle draadloze lader van Xiaomi nog even zal duren.

Xiaomi draadloos opladen

Doordat de sprong naar 40W een tamelijk grote sprong was ontstonden er ook wat problemen. Het grootste probleem waar Xiaomi dan ook tegen aan liep was de warmte die vrij kwam bij het opladen van de telefoon. Teveel warmte zou namelijk ten koste kunnen gaan van de batterij waardoor het opladen ook een stuk onveiliger zou worden. Om dit probleem op te lossen heeft Xiaomi een verticale air-cooler om er voor te zorgen dat de smartphone niet oververhit raakt tijdens het draadloos opladen.

Opladen via een kabel

Naast het sneller worden van het draadloos opladen wordt het laden via de kabel ook steeds sneller. Xiaomi toonde een jaar geleden al de mogelijkheid om een smartphone via de kabel op te laden met 100W waardoor een 4000mAh-accu in 17 minuten volledig kan worden opgeladen. Overigens liet Xiaomi wel weten dat er nog wat werk moest worden verricht om een smartphone te maken die ook het opladen van 100W ondersteund.

Ook het laden met deze snelheden doormiddel van een kabel brengt ook een aantal problemen met zich mee. Zo ligt de duur van een batterij van een smartphone die met 100W wordt opgeladen gemiddeld 20 procent lager dan een smartphone die met 30W wordt opgeladen. Daarnaast is het opladen met 100W op langere termijn slechter voor de batterij. De batterij wordt immers ook warmer naarmate die met meer wattages worden opgeladen, dit brengt dus ook weer een aantal ongewenste effecten met zich mee.

Opladen in de toekomst

Het kan dus zomaar mogelijk zijn dat je in de nabije toekomst je telefoon volledig op zou kunnen laden binnen enkele minuten. De smartphone fabrikanten zullen namelijk het draadloos laden door blijven ontwikkelen om de smartphone markt te domineren. Naast het feit dat het draadloos laden steeds sneller wordt zal ook het laden via een kabel steeds sneller worden. De stap om volledig over te gaan op draadloos laden ligt natuurlijk uiteindelijk bij de consument.

Toevallig op zoek naar een telefoon hoesje voor een Xiaomi of een andere smartphone? Bekijk ons uitgebreide assortiment Xiaomi hoesjes.