Je telefoon verbinden met tv? Zo doe je dat!

Je telefoon verbinden met tv? Zo doe je dat!

Wil je bijvoorbeeld vakantiefoto’s of een YouTubefilmpje van je telefoon bekijken op je televisie? Het kan tegenwoordig allemaal. Foto’s en video’s komen immers toch veel beter tot hun recht op een groot scherm. Bovendien kun je er dan gemakkelijker met meerderen naar kijken. Wil jij je telefoon verbinden met je tv en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan vooral verder!

Waarom zou ik mijn telefoon verbinden met tv?

Je telefoon verbinden met tv heeft vele voordelen, maar het voornaamste voordeel is toch wel dat een televisie een groter beeldscherm heeft dan je smartphone. Je smartphone zal vast en zeker prima voldoen als je geen andere optie hebt, maar als je bijvoorbeeld op de bank een film of serie wilt kijken, is een groter scherm toch wel wenselijk. Zeker als je iets met meerdere personen wilt bekijken, is het relatief kleine scherm van je smartphone niet handig en is het een stuk praktischer om te streamen naar een tv. Het kan dan behalve om films en series ook gaan om andere filmpjes, vakantiefoto’s of bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd.

Je kunt verder ook nog denken aan werkgerelateerde redenen. Mocht je bijvoorbeeld een presentatie moeten geven en je wilt een bepaald document delen of een gerelateerd filmpje laten zien, dan is het ook hartstikke zinvol om te kunnen casten naar tv. Kortom, er zijn genoeg redenen voor het verbinden van je telefoon met de televisie.

Hoe kun je je telefoon verbinden met de televisie?

Dan is het natuurlijk de vraag hoe je je smartphone met een televisie kunt verbinden. Je kunt op verschillende manieren je telefoon met tv verbinden, wat mede afhankelijk is van het type smartphone dat je hebt.

iPhone verbinden met tv

Laten we meteen beginnen met de lastigste variant, namelijk je iPhone verbinden met tv. Het is immers algemeen bekend dat alle Apple apparaten vooral goed op elkaar zijn afgestemd en daardoor minder goed met andere apparaten samenwerken. Voor het verbinden van je iPhone met een tv is het noodzakelijk dat de tv AirPlay ondersteunt. Is dit niet het geval, dan is het natuurlijk mogelijk om een Apple TV op je televisie aan te sluiten. Doorloop vervolgens de volgende stappen om je iPhone met de tv te verbinden:

 1. Zorg ervoor dat je iPhone en tv (of Apple TV) met hetzelfde wifinetwerk verbonden zijn.
 2. Ontgrendel je iPhone.
 3. Veeg naar beneden om je ‘Snelle instellingen’ te openen.
 4. Druk op ‘Synchrone weergave’ of ‘Screen mirroring’.
 5. De tv (of Apple TV) zal zichtbaar worden op je iPhone scherm. Selecteer de tv waar je naartoe wilt casten en geniet van het grote scherm.

Samsung telefoon verbinden met tv

Je Samsung telefoon verbinden met tv gaat doorgaans een stuk makkelijker. Hoe je jouw Samsung met de televisie verbindt, lees je hieronder.

 1. Zorg ervoor dat je telefoon en tv met hetzelfde wifinetwerk verbonden zijn.
 2. Ontgrendel je telefoon.
 3. Veeg naar beneden om je ‘Snelle instellingen’ te openen.
 4. Druk op ‘Smart View’ (veeg eventueel nog een keer naar links).
 5. Nu gaat je telefoon zoeken naar apparaten waar het naartoe kan casten (spiegelen).
 6. Selecteer het juiste apparaat en geef eventueel nog toestemming met je tv.
 7. Ga naar de app en geef aan dat je wilt ‘mirroren’ (spiegelen) naar de tv.
 8. Als je wilt stoppen met casten naar tv, dan klik je weer eenvoudig op ‘Smart View’.

Het zijn aardig wat stappen die je moet doorlopen, dus mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn, bekijk dan eventueel deze handige video van Samsung. In deze video wordt nog eens stap voor stap uitgelegd hoe je jouw Samsung kunt verbinden met een televisie.

Ouderwets verbinden met een kabel

Tot nu toe hebben we het alleen nog gehad over draadloze verbindingen aan de hand van een wifinetwerk. Je kunt je telefoon echter ook gewoon door middel van een kabel verbinden met een televisie. Meer specifiek gaat het dan om een HDMI kabel. Het fijne hieraan is dat HDMI kabels in bijna iedere televisie passen. Je moet bij aanschaf van een kabel alleen even erop letten welke poort je telefoon heeft, zodat je ook daar de juiste aansluiting voor koopt.

Het voordeel van je telefoon verbinden met tv door middel van een HDMI kabel is dat je niet hoeft in te loggen op een wifinetwerk. Zeker als je veel onderweg bent en op allerlei plekken de mogelijkheid wilt hebben je scherm te casten naar tv, is het onwijs praktisch om een HDMI kabel op zak te hebben en niet telkens te hoeven inloggen op tal van wifinetwerken.

Nog een voordeel van het gebruik van een HDMI kabel is dat je niet afhankelijk bent van een goed werkend wifinetwerk. We kennen immers allemaal wel de vervelende nadelen van een zwak signaal en haperend internet. Daarnaast kun je op die manier ook verbinden als je telefoon en/of televisie niet over een functie beschikt die draadloos casten ondersteunt. Kortom, een ouderwetse methode die toch nog vaak erg handig blijkt.

Is mijn televisie geschikt voor casting?

Voordat je de conclusie trekt dat jouw televisie niet voor casting geschikt is, is het goed om de volgende punten na te lopen. Check dan ook altijd even of je telefoon en televisie met hetzelfde wifinetwerk verbonden zijn, of de wifi het überhaupt doet en of de televisie wel aanstaat. Mocht dit allemaal in orde zijn, dan heb je waarschijnlijk een te oude tv voor casten en is die dus inderdaad niet geschikt.

Gelukkig zijn er dan nog genoeg andere opties om toch je telefoon met je tv te kunnen verbinden. Zo kun je kiezen voor de ouderwetse manier door middel van een kabel, maar je kunt ook een Chromecast aanschaffen. Een Chromecast plug je met een HDMI kabel in de televisie, waarna je kunt casten naar de Chromecast die het beeld vervolgens doorgeeft aan het grote scherm.

Je kunt natuurlijk ook gewoon een nieuwe televisie kopen die wel over de functie beschikt, maar de vorige twee alternatieven zijn een stuk betaalbaarder!

Tot slot

Het moge duidelijk zijn dat je telefoon koppelen aan tv op verschillende manieren mogelijk is en voor allerlei redenen handig kan zijn. Op welke manier jij gaat streamen vanaf telefoon naar tv is vooral afhankelijk van het type smartphone dat jij hebt, maar mogelijk is het bijna altijd. Weet jij al wat je als eerste gaat streamen naar tv?