Telefoongesprek opnemen met je iPhone? - Zo doe je dat!

Soms kan het handig zijn om bepaalde telefoongesprekken op te nemen, bijvoorbeeld omdat er belangrijke dingen worden besproken die je niet wilt vergeten, of omdat er deals worden gesloten die je graag vast wilt leggen. Wil je een telefoongesprek opnemen met je iPhone, maar weet je niet goed hoe dit werkt? Geen zorgen, wij helpen je!

In dit artikel kom je te weten op welke manieren je telefoongesprekken met je iPhone kunt opnemen en hoe dat per methode precies werkt. Ook vertellen we je meer over de regels die gelden voor het opnemen van telefoongesprekken. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

iPhone telefoongesprek opnemen met de Dictafoon app

Wil je het jezelf lekker makkelijk maken en is de kwaliteit van de opname niet mega belangrijk? Dan raden we je aan om de Dictafoon app te gebruiken om je telefoongesprek met je iPhone op te nemen. Deze app staat standaard op een iPhone en voldoet prima voor het opnemen van inkomende en uitgaande oproepen. De app staat ook wel bekend als 'Voice recorder', mocht er nog niet direct een belletje gaan rinkelen. Volg de volgende stappen:

  1. Open de Dictafoon app.
  2. Tik op de opnameknop (het rode bolletje onderaan het scherm) om de opname te starten.
  3. Start het telefoongesprek wat je wilt opnemen en tik op 'luidspreker' om het geluid van je gesprekspartner via de luidspreker van je telefoon te laten klinken.
  4. Na het afronden van het telefoongesprek, open je de Dictafoon app weer
  5. Tik op het rode vierkantje onderaan het scherm om de opname te beëindigen.
  6. De opname is nu bovenaan de lijst met opnames terug te vinden. Je kunt eventueel de naam van de opname wijzigen, de opname inkorten of knippen en de opname delen.

Met deze methode heb je een redelijk makkelijke en snelle manier van een telefoongesprek opnemen iPhone te pakken, maar de kwaliteit van de opname laat wel te wensen over. Op zich heb je na afloop een duidelijke opname, maar met deze methode wordt de output van de ingebouwde speaker opgenomen met de ingebouwde microfoon, wat natuurlijk geen geweldige geluidskwaliteit op gaat leveren. Heb je toch liever een opname met betere kwaliteit? Probeer dan eens onderstaande manieren of sluit een externe microfoon aan op je iPhone om in hogere kwaliteit op te nemen.

Telefoongesprek opnemen iPhone met apps van derden

Wil je met je iPhone een opname van goede kwaliteit maken van een telefoongesprek? Dan raden we je aan om hier een app van een externe partij voor te gebruiken. Er zijn namelijk verschillende apps te vinden in de Appstore waarmee een telefoongesprek opnemen iPhone kinderspel wordt!

Het is wel belangrijk om te vermelden dat deze apps vaak werken met maandelijkse abonnementen en dus niet een gratis dienst aanbieden. De apps zelf zijn vaak wel kosteloos te downloaden, maar voordat je gebruik kunt maken van de service, moet je wel eerst een abonnement afsluiten (soms na een gratis proefperiode). Vind je kosten geen probleem en wil je gewoon telefoongesprekken opnemen in hoge kwaliteit zonder te veel poespas, dan is het zeker aan te raden om dergelijke apps te verkennen.

Naast een aantal goede apps, zijn er helaas ook diverse apps te vinden die geweldige diensten beloven, goed geld kunnen rekenen, maar beloftes niet waar kunnen maken. We raden je daarom aan om altijd even door de reviews in de Appstore te spitten voordat je een abonnement bij een partij afsluit.

Probeer de call recorder 'TapeACall: Gespreksopname' van Epic Enterprises

Een externe app die wel positief wordt beoordeeld, is TapeACall (Pro) van Epic Enterprises. Deze call recorder app is te vinden in de App Store en biedt diverse mogelijkheden op het gebied van inkomende en uitgaande gesprekken opnemen. Daarnaast is het via deze app ook mogelijk om een opname te transcriberen. Dit houdt in dat het telefoongesprek wordt omgezet in tekst, wat wordt weergegeven in de vorm van een chat. Deze functie is bijvoorbeeld ideaal wanneer je in een lang gesprek snel bepaalde elementen terug wilt vinden, zonder dat je de gehele opname hoeft te beluisteren. De app biedt een onbeperkt aantal opnames, dus je kunt een telefoongesprek altijd met je iPhone opnemen als je dat wilt.

Ook biedt de call recorder app reminders voor bepaalde geplande telefoongesprekken, zodat je niet vergeet om deze via de app op te nemen. De app heeft inmiddels wereldwijd meer dan 3 miljoen gebruikers en heeft in totaal al 32 miljoen gesprekken opgenomen.

Een gesprek opnemen via Skype

Je kunt ook een gesprek opnemen via de bekende dienst 'Skype'. Deze partij biedt naast het videobellen namelijk ook mogelijkheden om zonder beeld te bellen. Hiervoor moeten jij en je gesprekspartner wel een skype-account hebben en hierop ingelogd zijn. Als je tijdens een skype-gesprek op het plusje tikt en vervolgens op 'Neem op' tikt, dan wordt het gesprek opgenomen. De functie is niet beschikbaar wanneer je met skype naar een telefoonnummer belt en is exclusief voor gesprekken tussen Skype-gebruikers.

Een kleine voetnoot bij dit verhaal; Als je op 'Neem op' tikt, krijgt je gesprekspartner een melding te zien dat het gesprek wordt opgenomen. Op zich is dit natuurlijk geen probleem, maar als het gesprek eigenlijk stiekem op had willen nemen, val je met deze methode wel door de mand.

Vrouw_neemt_telefoongesprek_op_met_iPhone

Waarom telefoongesprekken opnemen met je iPhone?

Je vraagt je misschien af wat het nut is van telefoongesprekken opnemen met je iPhone. Er zijn echter verschillende situaties te benoemen waarin het opnemen van telefoongesprekken goed van pas kan komen. We geven je graag een paar voorbeelden:

  • Juridische doeleinden: Bij juridische geschillen kan het opnemen van gesprekken als bewijsmateriaal dienen. Is jou bijvoorbeeld iets beloofd wat naderhand niet wordt nagekomen? Dan kunnen opgenomen gesprekken goed van pas komen om je gelijk te halen.
  • Zakelijke communicatie: Het opnemen van zakelijke gesprekken kan helpen bij het vastleggen van belangrijke details, notities of beslissingen. Zo kan een opname van een telefonische vergadering bijvoorbeeld bijzonder nuttig zijn om naderhand een goede notulen op te stellen.
  • Interviews en journalistiek: Als je telefonische interviews afneemt of betrokken bent bij telefonisch journalistiek werk, dan kan het ontzettend nuttig zijn om een telefoongesprek op te nemen met je iPhone, zodat je de opname naderhand nog eens rustig na kunt luisteren om je artikel uit te schrijven.
  • Persoonlijk archief: Soms wil je gewoon belangrijke gesprekken opnemen om later op terug te kunnen kijken of luisteren. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om telefoongesprekken met familieleden of andere dierbaren die je graag wilt koesteren.

Hoe zit het met regelgeving rondom telefoon gesprekken opnemen met een iPhone?

Is het eigenlijk wel legaal om zomaar een telefoongesprek op te nemen met je iPhone? Het antwoord is 'Ja' en 'Nee'. Dat lichten we graag even toe.

Allereerst is het belangrijk om een scheiding te maken tussen bedrijven en particulieren. Als bedrijf ben je namelijk verplicht om je gesprekspartner voorafgaand aan het gesprek in te lichten over het feit dat je het telefoongesprek opneemt, of het nu gaat om inkomende of uitgaande oproepen opnemen. Ook moet je hier als bedrijf bij aankondigen wat het doel is van de opname, zoals bijvoorbeeld voor de training van het personeel. De opgenomen gesprek mag vervolgens ook niet openbaar worden gemaakt.

Als we kijken naar of een particulier een opname mag maken, dan liggen de regels weer een beetje anders. Als particulier hoef je je gesprekspartner namelijk niet om toestemming te vragen of het telefoongesprek mag worden opgenomen. Je hoeft zelfs je gesprekspartner niet in te lichten. Volgens het wetboek van strafrecht (artikel 139a lid 1) is het opnemen van een gesprek zonder dat vooraf te vermelden alleen verboden wanneer de persoon die het gesprek opneemt geen gespreksdeelnemer is. Dat wil zeggen dat het dus wel verboden is om het gesprek van anderen op te nemen. Deze regels gelden voor zowel inkomende als uitgaande telefoongesprekken.

Hoewel een telefoongesprek opnemen iPhone dus niet wettelijk verboden is, waardeert je gesprekspartner het waarschijnlijk wel als je hem/haar/hen inligt en om toestemming vraagt voordat je een opname maakt. Zeker als het gaat om een onschuldig telefoongesprek, dan is het wel zo aardig om er transparant over te zijn.