Telefoon kwijt? Zo kun jij je telefoon traceren!

Gebeld worden door een onbekend nummer, je telefoon kwijtraken of willen weten waar iemand zich bevindt. Dit zijn vast en zeker herkenbare situaties, waarin het traceren van een telefoon of telefoonnummer goed van pas kan komen. Hoewel een telefoon traceren in verschillende situaties veel mogelijkheden biedt, kan het ook gevaren met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan privacyschending. Mocht je van plan zijn een mobiel te traceren, sta dan stil bij de gevolgen die het met zich meebrengt en lees voordat je van start gaat dit artikel. Wij leggen je er namelijk graag alles over uit.

Telefoon traceren: hoe werkt dat precies?

Voordat we dieper op alle mogelijke manieren ingaan, staan we eerst stil bij hoe het traceren van mobiele telefoons precies in zijn werking gaat. Een mobiel traceren kan namelijk gebeuren door middel van zowel Bluetooth als GPS, waar tegenwoordig vrijwel alle smartphones over beschikken. We leggen je graag uit hoe beide methodes werken.

Bluetooth

Het traceren door middel van Bluetooth staat bekend als een relatief goedkope methode. Het gaat dan ook om een draadloze verbinding voor korte afstanden tot ongeveer 60 meter. Zo kunnen apparaten zich binnen een bepaalde straal met elkaar verbinden en kun je er op die manier achter komen waar een telefoon zich bevindt. Het voordeel van het gebruik van Bluetooth is dat het weinig batterij verbruikt. Mocht je voor deze methode kiezen, dan is niet je batterij binnen de kortste keren leeg.

GPS

Daarentegen is het traceren door middel van Global Positioning System (GPS) een meer geavanceerde methode. Dit betekent ook dat het een relatief dure methode betreft. In ruil daarvoor is het traceren echter niet aan maximale afstanden gebonden, zoals dat wel bij Bluetooth het geval is. GPS werkt namelijk aan de hand van maar liefst 24 satellieten die elk in zes banen en op een afstand van 20.000 kilometer rond de aarde draaien. Op die manier kan aan de hand van een zogeheten driehoeksmeting constant de exacte locatie van een bepaald apparaat bepaald worden.

Hoe kun je een onbekend telefoonnummer traceren?

Word je gebeld door een telefoonnummer dat je niet kent en ben je nieuwsgierig naar wie het is? Dan kun je een onbekend mobiel nummer traceren. Om dat te doen, zijn er twee eenvoudige manieren die je kunt proberen. Zo kun je een telefoon nummer traceren met zowel Google als WhatsApp.

06-nummer zoeken met Google

De eerste en meest eenvoudige manier om een telefoonnummer te traceren, is door het desbetreffende nummer op te zoeken met Google. Het komt immers vaak voor dat iemand haar of zijn mobiele nummer online ergens toevoegt, zoals bijvoorbeeld op LinkedIn. Als dat inderdaad het geval is, en je doet telefoon traceren Google, dan zal het desbetreffende profiel in de resultaten verschijnen. Ook als een telefoonnummer ergens op een website wordt vermeld, zal dit het geval zijn. Zo kun je er dus eenvoudig en snel achter komen wie jou heeft gebeld.

Telefoonnummer nagaan op WhatsApp

Mocht het zoeken met Google geen resultaat opleveren, dan kun je nog proberen het nummer als contact op te slaan in je telefoon en toe te voegen aan je WhatsApp. Op die manier kun je achterhalen wie jou heeft gebeld via WhatsApp. Je kunt dan namelijk in je WhatsApp kijken of er bij diegene wellicht een foto wordt getoond en/of er andere herleidbare informatie te zien is. Een telefoon nummer zoeken met deze methode vraagt om iets meer handelingen dan het zoeken met Google, maar is ook een efficiënte manier om te achterhalen wie jou gebeld heeft.

Hoe kan ik mijn mobiel traceren?

Ben je je telefoon kwijt en wil je je telefoon zoeken of nog erger, is je telefoon gestolen? Dan kun je je eigen telefoon traceren en op die manier terugvinden en/of beveiligen. Hoe je dit precies kunt doen, is afhankelijk van welke telefoon je hebt. In dat kader maken we namelijk een onderscheid tussen de smartphones van Apple, Samsung en andere Android telefoons. De fabrikanten van deze merken hebben hier namelijk allemaal een eigen manier voor bedacht.

zoek-mijn-app_kopie

Telefoon traceren iPhone

In geval van een iPhone zul je gebruik moeten maken van de app ‘Zoek mijn iPhone’. Als je een iPhone met iOS 5 of hoger hebt, dan is de app standaard geïnstalleerd. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je de app alsnog downloaden in de App Store. Het is vervolgens wel nog van belang dat je de functie aanzet, om je iPhone ook daadwerkelijk te kunnen traceren. Verder is het belangrijk dat je iPhone is ingeschakeld en verbinding heeft met mobiele data of wifi. Als het ooit opeens nodig is, dan kun je op icloud.com/find inloggen met je Apple-ID en onder meer je iPhone traceren.

unnamed

Android telefoon traceren

Als je in het bezit bent van een Android smartphone, dan kun je gebruik maken van de app ‘Vind mijn apparaat’. Dit is hetzelfde idee als ‘Zoek mijn iPhone’, maar dan net even iets anders. Ook hier geldt weer dat de app in de meeste gevallen standaard geïnstalleerd is, maar anders ook te downloaden is in de Google Play Store. Je moet vervolgens inloggen met je Google-account om je telefoon te koppelen, waarna je je telefoon onder meer kunt traceren op google.com/android/find.

find_my_mobile

Telefoon traceren Samsung

Als je beschikt over een Samsung smartphone, dan geldt dat je naast de hiervoor besproken app ‘Vind mijn apparaat’ ook nog de app ‘Zoek mijn mobiel’ van Samsung kunt gebruiken. Het voordeel van deze app is dat je van tevoren eigenlijk niets hoeft te doen. Je moet er alleen voor zorgen dat je op je telefoon bent ingelogd met je Samsung-account. Vervolgens kun je indien nodig op findmymobile.samsung.com inloggen met datzelfde account en je telefoon onder meer traceren.

Kun je een uitgeschakelde telefoon traceren?

Zeker als het gaat om je eigen telefoon is deze vraag relevant, omdat in geval van bijvoorbeeld diefstal of vermissing de kans groter is dat het toestel op enig moment uitvalt. Als je telefoon inderdaad uitstaat, dan is het op dat moment helaas niet mogelijk de exacte locatie te achterhalen. Wat dan wel nog mogelijk is, is het achterhalen van de laatst bekende locatie van je telefoon (dus van het moment dat het toestel voor het laatst was ingeschakeld). Het nadeel hiervan is echter dat je niet weet of het toestel daarna nog is verplaatst en zo ja, hoe groot die afstand is.

Wat verder nog een optie is als je telefoon is uitgeschakeld, is het instellen van een melding op het moment dat je telefoon weer wordt ingeschakeld. Op het moment dat dan bijvoorbeeld een dief of een eerlijke vinder je telefoon oplaadt en weer aanzet, word je daarvan op de hoogte gesteld en kun je de exacte locatie van je telefoon achterhalen.

Telefoon traceren via IMEI

Alle telefoons beschikken over een unieke International Mobile Equipment Identity (IMEI). Dit is een vijfcijferig nummer dat al in de fabriek aan het toestel wordt gekoppeld en altijd hetzelfde blijft. Met het IMEI-nummer kun je niet direct jouw telefoon traceren, maar het biedt wel andere handige opties. Zo kan bijvoorbeeld je provider in geval van diefstal je telefoon blokkeren aan de hand van het IMEI-nummer. Ook zal de politie om het IMEI-nummer vragen, mocht je aangifte doen van diefstal. Dan zetten ze je telefoon op een zwarte lijst, wat handig is als een dief jouw telefoon doorverkoopt. Als je zelf bijvoorbeeld een telefoon koopt, kun je via de Rijksoverheid achterhalen of het toestel op een zwarte lijst staat en dus gestolen is.

Wil je jouw IMEI-nummer achterhalen? Dat kan via de eerder genoemde applicaties of door deze stappen te volgen:

1. Open de Telefoon- of Bellen-app;

2. Toets *#06# in;

3. Noteer je IMEI-nummer.

Iemand anders telefoon traceren met toestemming

Het komt steeds vaker voor dat men de behoefte voelt de locatie van familie en vrienden te traceren, althans om die mogelijkheid te hebben. Het kan op sommige momenten immers handig zijn om te kunnen zien waar iemand zich bevindt of hoe lang het duurt tot diegene bij je is. In verschillende apps is deze mogelijkheid geïmplementeerd. In dat kader kun je denken aan de welbekende optie die WhatsApp biedt om je locatie te delen met iemand. Als je bijvoorbeeld van huis vertrekt om iemand op te halen, dan kun je je live locatie delen om diegene op de hoogte te houden van waar je je bevindt. Je kunt er voor kiezen om je live locatie gedurende 15 minuten, 1 uur of 8 uren te delen.

Voor iPhone-gebruikers is de app ‘Zoek mijn vrienden’ ook nog een manier om de locaties van je familie en vrienden te achterhalen. Bij het openen van de app zie je dan in een oogopslag waar iedereen zich bevindt. Verder kun je er in de app voor kiezen om je locatie voor een bepaalde tijd of continu te delen. Nog een handige optie van deze app is dat je kunt instellen dat je een melding ontvangt op het moment dat iemand van locatie verandert. Ook voor Android telefoons is er een dergelijke app beschikbaar, namelijk ‘Zoek vrienden’ die er hetzelfde principe op nahoudt.

Een minder bekende manier om iemands telefoon met toestemming te traceren, is door middel van Google Maps. Naast dat dit dé navigatie-app is, biedt Google Maps ook de optie om je realtime locatie met iemand te delen. Ideaal als je bijvoorbeeld graag met een warm bord eten wordt ontvangen als je thuis aankomt. Ook met Google Maps kun je ervoor kiezen je locatie voor een bepaalde tijd of constant te delen. Verder laat de app het batterijpercentage zien van degene die de locatie verstuurt. Handig als je ineens niks meer van haar of hem hoort.

Verder zijn er diverse apps in omloop, waarmee je de telefoon van je kind kunt traceren. Op die manier weet je altijd waar je kind is.

Iemand anders telefoon traceren zonder toestemming

Dan komen we ineens in een heel ander soort vaarwater terecht, want een telefoon traceren zonder toestemming is niet zonder gevolgen. Het gaat hier namelijk om een ernstige inbreuk op iemands privacy en aan het recht op privacy wordt veel waarde toegekend. Het recht op privacy is dan ook opgenomen in artikel 10 van de Nederlandse Grondwet en mag alleen worden beperkt als daar zwaarwichtige redenen aan ten grondslag liggen. In dat kader kun je eerder denken aan ernstige stalking en niet aan bijvoorbeeld een partner die je verdenkt van overspel. Denk dus goed na voordat je overgaat tot iemands telefoon traceren zonder toestemming. Je schaadt namelijk niet alleen iemands privacy, maar pleegt wellicht ook een strafbaar feit.

Het is duidelijk dat een telefoon traceren enorm handig kan zijn en in sommige gevallen zelfs je eigen veiligheid kan waarborgen. Aan de andere kant moeten we ons er ook van bewust zijn dat het gevaren met zich kan meebrengen. Zeker als het gaat om iemand anders telefoon traceren zonder toestemming. Wees dus altijd voorzichtig met het achterhalen van iemands locatie.

Hoe voorkom je dat je je telefoon kwijt raakt?

Wil je in de toekomst liever voorkomen dat je je telefoon kwijt raakt, zodat traceren helemaal niet nodig is? We hebben een aantal praktische tips voor je op een rij gezet in ons artikel 3 tips om gemakkelijk te voorkomen dat je je telefoon kwijt raakt, zodat je je smartphone nooit meer uit het oog hoeft te verliezen en jezelf een hoop stress kunt besparen.