Alles wat je wilt weten over draadloos opladen

Draadloos opladen of met andere woorden contactloos opladen, is tegenwoordig dé manier om jouw smartphone en andere toestellen van stroom te voorzien. Steeds meer apparaten ondersteunen deze manier van laden en het lijkt er sterk op dat dit in de toekomst alleen nog maar meer zal groeien. Ben jij hier nog onbekend mee of wil je graag meer over draadloze opladers te weten komen? Lees dan vooral deze blog over alle ins en outs van draadloos opladen.

Draadloos opladen: wat is het en hoe werkt het?

Simpel gezegd is draadloos opladen het opladen van je toestel zonder dat je er een draad in hoeft te doen. De overdracht van stroom vindt dan dus op een andere manier plaats dan wanneer je oplaadt door middel van een kabel. In dat kader kun je denken aan draadloze oplaadstations op iemands bureau, nachtkastje of zelfs ingebouwd in tafels van hippe koffietentjes. Je ziet deze manier van opladen dan ook steeds vaker voorbijkomen.

Een draadloze oplader werkt op basis van elektromagnetische inductie. Zo wordt er door middel van een magnetisch veld elektrische energie overgebracht tussen twee apparaten. Volgens de Wet van Ampère en de Inductiewet van Faraday werkt dit op basis van twee spoelen. In dit geval bevindt de ene spoel zich in de draadloze lader en de andere in de smartphone. De stroom die in de spoel van het laadstation zit, wekt een magnetisch veld op dat vervolgens weer spanning opwekt in de tweede spoel in de smartphone. Die spanning zorgt ervoor dat er in die tweede spoel stroom ontstaat en dus dat je smartphone zodoende wordt opgeladen.

Kun je ook draadloos laden met een hoesje?

Om je smartphone draadloos te kunnen opladen, is het belangrijk dat de spoelen contact met elkaar kunnen maken. Je zou je dus kunnen afvragen of een hoesje om je telefoon wellicht de verbinding tussen de twee spoelen verstoort. Dat is in de meeste gevallen echter niet het geval. Wat wel van belang is, is dat het telefoonhoesje niet te dik is. Ook kunnen sommige materialen de geleiding verstoren, zoals bijvoorbeeld metaal. Er zijn dus een paar aspecten waar je wat betreft draadloos opladen rekening mee moet houden, maar in principe is draadloos opladen met een hoesje in de meeste gevallen gewoon mogelijk.

Wil je zeker weten dat jouw smartphonehoesje draadloos laden volledig ondersteunt en heb je een iPhone 12 of nieuwer? Dan is het een goed idee een van onze MagSafe hoesjes aan te schaffen, welke er ook nog eens voor zorgen dat de spoelen altijd perfect aansluiten.

Kun je meerdere apparaten tegelijk draadloos opladen?

Het is zeker mogelijk meerdere apparaten tegelijk op te laden, maar dat is wel afhankelijk van het soort draadloze oplader dat je hebt. Hoewel de meeste draadloze opladers voor slechts één apparaat geschikt zijn, zijn er ook uitgebreidere laadstations die plek bieden aan meerdere apparaten. Op die manier kun je bijvoorbeeld je AirPods, Apple Watch en iPhone tegelijk draadloos opladen. Dergelijke producten zijn te vinden in de categorie “draadloze opladers”, maar zijn ook te vinden in de categorie “laadstations”.

Wat zijn de voor- en nadelen van draadloos laden?

Draadloos opladen is aan de ene kant al lange tijd sterk in opkomst, maar is aan de andere ook nog steeds enorm in ontwikkeling. Dit betekent dat het uiteraard vele voordelen met zich meebrengt, maar dat er ook nog wel een aantal nadelen aan het draadloos laden vastkleven. Wij zetten de voor- en nadelen graag voor je op een

De voordelen van draadloos opladen

  • Draadloos opladen is makkelijker dan bedraad opladen.
  • Een draadloze oplader geeft een minder rommelige indruk op je vaste oplaadplek in huis.
  • Met een draadloze oplader voorkom je slijtage aan de stekker-ingang van je toestel.
  • Een draadloze oplader gaat doorgaans langer mee dan een bedrade oplader.
  • Een draadloze oplader is voor meerdere toestellen met verschillende stekker-ingangen te gebruiken, mits ze natuurlijk de benodigde techniek voor het draadloos opladen bevatten.

De nadelen van draadloos opladen

  • Nog niet elke telefoon ondersteunt de benodigde techniek voor het draadloos opladen.
  • Tijdens het opladen met een draadloze oplader is het minder makkelijk om je telefoon te gebruiken.
  • Een draadloze oplader is minder makkelijk onderweg te gebruiken.
  • Een draadloze oplader doet er iets langer over om je accu op te laden dan een bedrade oplader.
  • Er gaat een klein percentage aan energie verloren in de vorm van warmte.

Welke telefoons kunnen draadloos opladen?

De draadloze oplaadstandaard is Qi (klinkt als: tsjie) en deze technologie wordt dan ook door steeds meer smartphones en andere apparaten ondersteund. Bij de nieuwste toestellen van grote merken zoals Apple, Samsung, Huawei, OnePlus, Nokia en LG vind je deze technologie geheid. In dat kader kun je denken aan toestellen vanaf de iPhone 8 en Samsung Galaxy S6. Er is inmiddels dus geruime keuze wat betreft smartphones die draadloos kunnen worden opgeladen.

Draadloos opladen in de auto

Je bent hoogstwaarschijnlijk wel bekend met autoladers, waarmee je je telefoon onderweg kunt opladen door middel van de sigarettenaansteker. In de meeste gevallen gaat het dan gewoon om een USB-aansluiting, maar een draadloze autolader is inmiddels ook een optie. Het gemak van draadloos opladen is tijdens het autorijden misschien wel nog waardevoller. Doordat je geen kabel in je telefoon hoeft te doen, raak je immers nóg minder snel afgeleid tijdens het rijden. Een draadloze autolader zit vaak verwerkt in een houdertje dat je bijvoorbeeld bevestigt in het luchtrooster of op het dashboard van je auto.

sbs-wireless-charging-ventilatierooster-telefoonhouder-auto-met-klem-zwart

Wat is beter: draadloos of kabel opladen?

Al eerder in deze blog hebben we de voor- en nadelen van draadloos opladen uiteengezet. Het is vooralsnog dan ook moeilijk te zeggen wat beter is, omdat beide manieren van laden zowel plus- als minpunten hebben. De verwachting is echter wel dat draadloos opladen zich sterk zal blijven ontwikkelen en er over niet al te lange tijd met kop en schouders boven uitsteekt.

Voor nu is opladen met kabel bijvoorbeeld nog sneller dan draadloos opladen. Een kabel zorgt er echter ook voor dat de USB-poort van je smartphone sneller slijt. Bovendien gaat een kabel sneller kapot, omdat die over het algemeen meer te verduren krijgt. Hoewel draadloos opladen dus vooralsnog meer tijd in beslag neemt, gaat een draadloze oplader wel een stuk langer mee. Een draadloze oplader is dus minder vatbaar voor schade en slijtage, omdat je er eigenlijk niks mee hoeft te doen. Zo is het aan jou om te bepalen waar je meer waarde aan hecht en welke manier van opladen jouw voorkeur krijgt.

Hoe ziet draadloos laden er in de toekomst uit?

Het lijkt er sterk op dat we een draadloze toekomst tegemoet gaan. Alleen al het draadloos laden van je smartphone ontwikkelt zich in een rap tempo. Verder zijn er nog veel meer apparaten die je inmiddels draadloos kunt opladen, zoals bijvoorbeeld stofzuigers. Het is zelfs niet gek te bedenken dat je over niet al te lange tijd wellicht alle apparaten in huis draadloos kunt laden, aan de hand van verscheidene inductieladers verwerkt in de muren. Daarnaast wordt er al uitgebreid getest op het draadloos opladen van elektrische auto’s. Kortom, langzamerhand verdwijnen alle kabels.

Tips voor het kiezen van de juiste draadloze lader

1. Draadloze opladers zijn universeel

De technologie achter draadloos opladen is universeel, wat betekent dat je met een willekeurige draadloze oplader elke compatibele smartphone kunt opladen. Mocht je bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S22 hebben, dan kun je het toestel met elke draadloze lader van stroom voorzien. Je hebt dus geen speciale Samsung Galaxy S22 draadloze oplader nodig en hetzelfde geldt uiteraard voor alle andere compatibele toestellen.

2. Verschillende wattages

Het is tenslotte ook handig om te letten op het wattage van de betreffende Qi lader. De nieuwere smartphones kunnen namelijk opladen onder een hogere spanning van 15 watt, waardoor ze sneller zijn opgeladen dan hun voorgangers. Mocht je beschikken over een van deze nieuwe smartphones, dan is het toch zonde als je de oplaadcapaciteit niet volledig benut. Zorg er dus voor dat het wattage van de Qi oplader matcht met jouw toestel.

Het moge duidelijk zijn dat draadloos opladen nog volop in ontwikkeling is, maar dat het nu al mooie mogelijkheden biedt. Ben jij net als wij ook zo benieuwd naar wat draadloos laden ons nog allemaal gaat brengen? De toekomst zal het ons vast en zeker leren!