
Als je op zoek bent naar een screenprotector voor je smartphone of tablet, dan kun je kiezen uit verschillende varianten. De juiste keuze maken lijkt lastig, maar is heel gemakkelijk als je goed geïnformeerd bent. Om je te helpen bij je keuze, leggen we je hieronder graag uit wat voor soorten screenprotectors er allemaal zijn. Alle mogelijkheden worden besproken, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken bij het aanschaffen van een screenprotector voor jouw toestel.
Zoek je toestel en bekijk direct geschikte screenprotectors
1. Materialen
Je kunt kiezen uit een drie verschillende materialen bij je keuze voor een screenprotector. Zo heb je de keuze uit een glazen screenprotector, een kunststof screenprotector of een vloeibare screenprotector. Hieronder lichten we graag toe wat de voor- en nadelen zijn per materiaal.

Glazen screenprotectors
De meeste mensen kiezen voor een screenprotector van gehard glas. Een glazen screenprotector is gemakkelijk aan te brengen op het beeldscherm van je toestel en geeft de netste afwerking op je toestel. Daarnaast blijft de touch-ervaring bij een glazen screenprotector ook het beste behouden, omdat het glas hetzelfde aanvoelt als het daadwerkelijke beeldscherm van je toestel. Je merkt hierdoor geen verschil met swipen, slepen en vegen over het scherm. Ook de gevoeligheid van het touchscreen blijft bij een glazen screenprotector het beste behouden. Het geharde glas beschermt tegen krassen, deuken, barsten en breuken.

Kunststof screenprotectors
Een goed alternatief is een screenprotector van kunststof. Een kunststof screenprotector biedt een goede bescherming aan het beeldscherm van je toestel en voorkomt eventuele krassen, deuken, barsten of breuken. De kunststof variant laat echter te wensen over op het gebied van de touch-ervaring en het behoud van de gevoeligheid van het touchscreen. Het grote voordeel van de kunststof screenprotectors is dat ze een stuk voordeliger zijn dan glazen screenprotectors. Ben je op zoek naar een relatief goedkope bescherming voor het beeldscherm van je toestel, dan is een kunststof screenprotector de beste optie voor jou!

Vloeibare screenprotectors
Sinds een aantal jaren kun je ook kiezen voor een vloeibare screenprotector om je toestel mee te beschermen. Bij aanschaf van een vloeibare screenprotector ontvang je aantal verschillende verpakte doekjes die je één voor één over het gehele toestel moet wrijven. De vloeistof die op het toestel achterblijft vormt een harde coating waarmee krassen kunnen worden voorkomen. Daarnaast werkt de coating anti-bacterieel, wat betekent dat bacteriën niet meer aan het oppervlak van het toestel kunnen hechten. Het nadeel van dergelijke screenprotectors is dat ze niet in staat zijn om barsten en/of breuken in het beeldscherm te voorkomen in geval van een val of stoot.
Video over screenprotector materialen
2. Formaat
Het formaat van een screenprotector is belangrijk, want je wilt natuurlijk wel dat de screenprotector goed op je toestel past. Bij elk product staat aangegeven voor welk(e) toestel(len) de screenprotector geschikt is. Per toestel zijn er echter wel twee verschillende pasvormen mogelijk. Hieronder kun je lezen wat deze twee mogelijkheden zijn en hoe je ze kunt onderscheiden in onze webshop.

Case-friendly screenprotectors
Als je je toestel optimaal wilt beschermen, dan is het aan te raden om altijd een screenprotector te combineren met een hoesje. Echter, sommige screenprotectors zijn zo uitgesneden dat ze helemaal tot de absolute randen van het beeldscherm lopen, waardoor een dergelijke screenprotector in conflict kan komen met de randen van een hoesje wat al om je toestel zit. Hierdoor is het mogelijk dat de screenprotector onder druk komt te staan, wat ervoor kan zorgen dat de screenprotector sneller los laat of sneller breekt.
Wil je een screenprotector combineren met een hoesje? Dan raden we je aan om te kiezen voor een case-friendly screenprotector. Een case-friendly screenprotector wordt langs de randen net iets kleiner uitgesneden, zodat deze niet in conflict komt met een eventueel hoesje. Hierdoor blijft de screenprotector beter zitten en kun je genieten van een optimale bescherming.
In de meeste gevallen staat in de producttitel of productomschrijving vermeld of een screenprotector case-friendly is of niet. Staat er niets vermeld, dan kan het nog steeds zo zijn dat de screenprotector geschikt is voor gebruik in combinatie met een hoesje. Als de term "full screen" niet voorkomt in de productinformatie, dan kun je ervan uit gaan dat de screenprotector goed te combineren is met een hoes.

Full screen screenprotectors
Voorzie je je toestel liever niet van een hoesje en wil je enkel een screenprotector gebruiken om deze te beschermen? In dat geval is het mogelijk om te kiezen voor een full-screen screenprotector. Deze screenprotectors zijn zo uitgesneden dat ze tot de absolute randen van het beeldscherm lopen. Combineren met een beschermend hoesje is dan niet aan te raden, maar het geeft bij de afwezigheid van een hoesje wel de mooiste afwerking op het toestel.
3. Afwerking screenprotectors
Screenprotectors zijn er naast in verschillende materialen zoals hierboven besproken ook met verschillende afwerkingen ofwel effecten. De meest standaard versie is de volledig heldere ultra clear variant, maar er zijn ook speciale screenprotectors met andere afwerkingen.

Ultra Clear
De meest populaire afwerking is de screenprotector zonder afwerking, namelijk gewoon volledig helder en transparant. Dit type geeft je beeld net zo weer als het zou doen zonder protector. Voor de meeste gebruikers raden we daarom een ultra-clear variant aan. Daarmee zit je eigenlijk altijd goed.
Voor- en nadelen:
+ Voordelig in aanschaf
+ Volledig helder zicht op het scherm

Anti Glare / Mat
Een screenprotector met een extra afwerking is de Anti-Glare of ook wel matte screenprotector. Dit type heeft een laagje ingebouwd die zonlicht-weerkaatsing en reflectie tegengaat. Vooral handig als je buiten met je smartphone of tablet wilt werken in de volle zon. Naast het voorkomen van reflectie zorgt dit type screenprotector er ook voor dat vingerafdrukken minder of zelfs helemaal niet meer zichtbaar zijn op het scherm. Een klein nadeel is het feit dat deze screenprotectors het scherm iets minder helder maken. Wil je dat niet, dan kun je beter voor een Ultra-Clear variant gaan.
Voor- en nadelen:
+ Voordelig in aanschaf
+ Geen last meer van reflectie en vingerafdrukken
- Scherm is iets donkerder

Privacy
Als je vaak met het openbaar vervoer reist, of gewoon niet wilt dat mensen die naast je staan of zitten mee kunnen kijken, dan kan je gebruik maken van een privacy screenprotector. Deze variant is voorzien van een unieke eigenschap waarbij je alléén vanaf recht voor je smartphone zicht hebt op het scherm. Degene die naast je staat of zit ziet alleen een donkere gloed en kan dus niet meekijken naar wat jij op je smartphone doet. Nadeel bij deze variant is dat het scherm wat donkerder wordt. Daarom is het aan te raden om de verlichting van je scherm altijd op de hoogste stand zetten. Dit kan er echter wel voor zorgen dat je batterij iets minder lang mee gaat.
Voor- en nadelen:
+ Maakt het display vanaf de zijkant onzichtbaar
- Iets duurder in aanschaf
- Maakt het scherm iets donkerder

Anti Blue Light
Beeldschermen van onder anderen smartphones en tablets stralen een breed spectrum aan verschillende kleuren uit. De blauwe tinten hiervan kunnen de productie van melatonine (slaaphormoon) onderdrukken, waardoor je 's avonds minder makkelijk in slaap kunt komen. Wil je voorkomen dat het blauwe licht van je smartphone of tablet de productie van melatonine onderdrukt, maar wil je 's avonds toch gebruik maken van je toestel? Dan kun je deze voorzien van een Blue light screenprotector. Deze screenprotectors zijn voorzien van een filter waarmee de blauwe tinten uit het licht worden gefilterd.
Voor- en nadelen:
+ Filter absorbeert het blauwe spectrum uit het licht van je beeldscherm
- Iets duurder in aanschaf
4. Screenprotector merken
Op hoesjesdirect.nl vind je screenprotectors van een heleboel verschillende merken. Zo zijn er exemplaren te vinden in het luxere segment, maar is het ook mogelijk om te kiezen voor een wat voordeligere screenprotector. Het voordeel van de wat luxere screenprotectors is dat ze van betere kwaliteit zijn, langer mooi blijven en wat dunner zijn. Voordeligere screenprotectors kunnen echter nog steeds een goede bescherming bieden aan het beeldscherm van jouw toestel.
Hieronder vind je een aantal van de merken waarvan wij screenprotectors aanbieden in onze webshop. Selecteer één van de merken om het beschikbare assortiment te bekijken.
De gouden tip van hoesjesdirect.nl
Wil je ervoor zorgen dat het beeldscherm van jouw smartphone of tablet op de best mogelijke manier wordt beschermd? Dan raden we je aan om een case-friendly glazen screenprotector te combineren met een vloeibare screenprotector en een beschermd hoesje.
Met een case-friendly glazen screenprotector kun je krassen en barsten in beeldscherm voorkomen. Door hier vervolgens een vloeibare screenprotector overheen aan te brengen, zorg je ervoor dat de glazen screenprotector langer mooi blijft, omdat de vloeibare screenprotector een kraswerende werking heeft. Daarnaast zorg je er met de vloeibare screenprotector ook nog eens voor dat bacteriën niet aan het oppervlak van je device kunnen hechten, omdat de vloeibare screenprotector een anti-bacteriële werking heeft. Als je de bescherming vervolgens afmaakt door ook een hoesje om je toestel te doen, dan heb je de allerbeste bescherming voor jouw device te pakken en hoef je je geen zorgen meer te maken over eventuele schade aan je toestel.