Huisdier traceren met een AirTag? - Zo doe je dat!

Heb je een hond die nog weleens z’n eigen plan trekt en zomaar wegloopt tijdens een wandeling in het bos? Of vraag je je vaak af waar je kat uithangt als hij niet thuis naast je op de bank ligt? Tegenwoordig zijn er speciale accessoires waarmee je gemakkelijk kunt achterhalen waar je huisdier zich bevindt. We hebben het dan over de AirTag van Apple, een kleine tracker waarvan je de locatie kunt achterhalen via de “Zoek mijn” app op je iPhone.

In dit artikel kom je van alles te weten over het traceren van je hond of kat met een Apple AirTag. Zo vertellen we je over hoe Apple AirTags precies werken, waarom ze handig zijn voor het traceren van je huisdier, hoe je een AirTag aan je huisdier bevestigd en wat de voor- en nadelen zijn. Meer weten? Lees dan zeker verder!

Hoe werkt een AirTag precies?

Je zou verwachten dat een Apple AirTag een soort GPS-tracker is, maar dat is niet het geval. Een AirTag maakt namelijk gebruik van Bluetooth Low Energy (BLE) technologie om z’n locatie met je te communiceren. Via deze technologie zendt een AirTag een Bluetooth signaal uit dat kan worden opgepikt door Apple-apparaten van andere gebruikers in de buurt. Via dit Apple-apparaat wordt de locatie van je AirTag doorgespeeld naar jouw persoonlijke “Zoek mijn” netwerk zonder dat de eigenaar van het Apple-apparaat hier iets van merkt.

Het Bluetooth-signaal wat de AirTag uitzendt, heeft een bereik van 10 tot 30 meter, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Hiermee komt ook meteen een klein nadeel van deze technologie aan het licht. Zonder iPhone, iPad of Mac in de buurt is het via deze BLE-technologie namelijk niet mogelijk om de locatie van de AirTag te achterhalen. Op meer afgelegen plekken werkt de AirTag dus minder handig, maar in relatief dichterbevolkte gebieden werkt het systeem wel erg goed.

Heeft een willekeurig Apple-apparaat het signaal van je AirTag opgevangen, dan is de locatie van je AirTag in de “Zoek mijn” app op je iPhone te bekijken. Via deze app kun je de AirTag ook een geluids-signaal af laten spelen, zodat je hem gemakkelijker terugvindt als je enigszins in de buurt bent. Ook is het via de app mogelijk om de verloren-modus te activeren, zodat de AirTag wordt vergrendeld voor andere gebruikers. In de verloren-modus wordt het voor een eventuele eerlijke vinder ook mogelijk om contact met je op te nemen, zodat je een verloren AirTag weer terug kunt krijgen.

Waarom is het handig om je huisdier te kunnen traceren met een AirTag?

Wil je ervoor zorgen dat je hond of kat in geval van vermissing snel weer terug kan worden gevonden? Dan kan een AirTag zeker goed van pas komen. Is je hond weggelopen of is je kat al een tijdje niet meer thuis gekomen? Dan kun je via de “Vind mijn” app op je iPhone gemakkelijk achterhalen waar je huisdier zich bevindt, zodat je hem of haar binnen de kortste keren weer in je armen kunt sluiten.

Ook in minder heftige situaties kan een AirTag handig zijn, bijvoorbeeld wanneer je gewoon benieuwd bent waar je kat uithangt als hij overdag niet thuis is, of om te zien of je zoon of dochter alweer bijna terug is van het dagelijkse rondje met de hond.

Hoe bevestig ik een AirTag aan mijn huisdier?

Wil je je huisdier tracken met een AirTag? Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je hond of kat de AirTag onderweg niet verliest. Er zijn verschillende manieren om een AirTag aan je huisdier te bevestigen.

Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een AirTag sleutelhanger waar je de tracker veilig in kunt opbergen. Deze sleutelhanger maak je vervolgens aan de halsband van je hond of kat vast door middel van een karabijnhaak of sleutelring, zodat je huisdier de AirTag niet kan verliezen. AirTag sleutelhangers zijn in een heleboel verschillende varianten verkrijgbaar. Zo heb je keuze uit verschillende designs, diverse kleuren en uiteenlopende materialen.

Het is ook mogelijk om een speciale AirTag halsband voor je hond of kat aan te schaffen. In een dergelijke halsband is een speciaal opbergvakje voor een AirTag verwerkt, zodat je de tracker veilig op kunt bergen. De AirTag halsbanden zijn in lengte verstelbaar, waardoor zo zowel voor honden als voor katten passend te maken zijn. Daarnaast heb je keuze uit verschillende kleur-varianten, zodat je kunt kiezen voor een kleur die goed bij je huisdier past.

De voor- en nadelen van het lokaliseren van je huisdier met een AirTag

Denk je eraan om een AirTag te gaan inzetten om je hond of kat te traceren? Dan zijn er een aantal voordelen en nadelen waar je rekening mee moet houden. We zetten de voor- en nadelen graag even voor je op een rij.

Voordelen van een AirTag voor je huisdier

Het grote voordeel van een AirTag is natuurlijk dat je hiermee je huisdier kunt traceren in geval van vermissing. Ben je je trouwe viervoeter kwijt, dan kijk je gewoon even in de “Zoek mijn” app op je iPhone en vind je hem of haar binnen de kortste keren weer terug.

Daarnaast is het ook gewoon fijn dat je altijd even kunt kijken waar je hond of kat uithangt als je zelf niet thuis bent, bijvoorbeeld om te zien dat je hond is opgehaald en weer is thuisgebracht door de hondenuitlaatservice.

Een AirTag voor je huisdier zorgt er dus voornamelijk voor dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over waar je huisdier zich bevindt en of hij of zij wel veilig is. Dat scheelt een hoop stress, wat natuurlijk altijd fijn is.

Nadelen van een AirTag voor je huisdier

Er zitten ook wel een aantal nadelen aan het gebruik van een AirTag om je huisdier te volgen. Zo zijn AirTags bijvoorbeeld redelijk prijzig in aanschaf. Momenteel gaan ze voor €39,- per stuk over de balie, wat natuurlijk niet heel goedkoop is. Daarnaast hebben AirTags ook te maken met een beperkte batterijduur, waardoor je de batterij ongeveer 1 keer per jaar moet vervangen.

Een ander nadeel aan het gebruik van een AirTag om je huisdier te traceren is het beperkte Bluetooth bereik. Het is namelijk noodzakelijk dat er een Apple-apparaat in de buurt is om het signaal van de AirTag op te vangen. Is je huisdier weggelopen naar een gebied waar binnen een straal van 10 tot 30 meter geen iPhones, iPads of MacBooks aanwezig zijn, dan is het niet mogelijk om de locatie van je hond of kat te achterhalen.

Je huisdier tracken met een AirTag is ontzettend handig

Los van een paar nadelen, kunnen we stellen dat het best handig is als je je huisdier kunt traceren met behulp van een Apple AirTag. In de meeste gevallen werkt de technologie achter AirTags goed, dus kun je gemakkelijk via de “Vind mijn” app achterhalen waar je hond of kat uithangt. De AirTag is gemakkelijk aan de halsband van je huisdier te bevestigen door middel van een speciale sleutelhanger, maar het is dus ook mogelijk om hier een AirTag halsband voor te gebruiken. Met behulp van een Apple AirTag zorg je ervoor dat je je hond of kat nooit meer kwijt hoeft te zijn en hem of haar niet meer hoeft te missen.