Waarom portemonnees steeds minder populair worden

Maak jij nog gebruik van een losse portemonnee? En zie je nog vaak mensen met een losse portemonnee lopen? De kans dat je op beide vragen ‘Nee’ hebt geantwoord is groot, want de populariteit van losse portemonnees is de afgelopen jaren flink afgenomen en dat is niet zonder reden.

In dit artikel vertellen we je graag meer over waarom er een daling is in de populariteit van portemonnees en over de alternatieven waar mensen de laatste jaren juist steeds vaker voor kiezen.

Wat is een portemonnee precies?

Het Nederlandse woord ‘portemonnee’ is afgeleid van het Franse ‘porte-monnaie’, wat een samenstelling is van de Franse woorden porter (dragen) en monnaie (munt). Van origine is een portemonnee dus een muntendrager waar je je contante geld in kunt bewaren. Tegenwoordig biedt een portemonnee ook ruimte om wat pasjes in op te bergen, zodat je bijvoorbeeld ook je rijbewijs, je pinpas en je OV-chipkaart veilig in je portemonnee kunt opbergen.

Waarom een daling in de populariteit van portemonnees?

Tegenwoordig kiezen steeds minder mensen voor een losse portemonnee en wordt er vaker voor alternatieven gekozen. Dat komt voornamelijk doordat steeds meer mensen digitale betalingen verkiezen boven contante betalingen. Onder digitale betalingen verstaan we betalingen met een pinpas of creditcard, maar ook contactloze betalingen via de NFC chip van je smartphone. Heb je geen contant geld meer op zak, dan hoef je hier ook geen grote portemonnee met opbergruimte voor contant geld meer mee te slepen.

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom mensen tegenwoordig steeds meer de voorkeur geven aan digitale betalingen. Allereerst is het natuurlijk een stuk makkelijker en sneller, omdat je niet meer in je portemonnee hoeft te duiken om de benodigde briefjes en muntjes bij elkaar te zoeken. Even je pinpas of smartphone langs het pin apparaat halen, wachten op het piepje en klaar. Daarnaast is veiligheid ook een belangrijke factor. Zonder cash geld op zak ben je immers minder kwetsbaar voor diefstal en raak je je geld ook minder gemakkelijk kwijt. Het feit dat je op steeds meer plekken met je pinpas of smartphone kunt betalen, heeft natuurlijk ook een positief effect op de populariteit van digitale betalingen.

De alternatieven voor een losse portemonnee

De grote groep mensen die contant geld (grotendeels) hebben afgezworen, laat de welbekende grote losse portemonnee links liggen. Maar wat is dan het alternatief? Je hebt waarschijnlijk nog steeds een rijbewijs, een pinpas, een Ov-chipkaart en andere belangrijke pasjes die je graag veilig ergens in op wilt bergen. Er zijn verschillende alternatieven waar je voor kunt kiezen.

Een losse pasjeshouder

Heb je toch een aantal pasjes die je graag veilig op wilt kunnen bergen? Dan kun je ervoor kiezen om ze in een losse pasjeshouder te stoppen. Een losse pasjeshouder is een soort compact mini portemonneetje waar je enkel een aantal pasjes in kwijt kunt, variërend van 3 tot soms wel 12 pasjes. De kaarthouders worden altijd uitgerust met RFID-technologie, zodat je kaarten beschermd zijn tegen skimming en passen gemakkelijk in je broekzak.

valenta-card-case-plus-wallet-leren-kaarthouder-10-pasjes-zwart

Een telefoonhoesje met pasjeshouder

De kans is groot dat je eigenlijk altijd je telefoon bij je hebt als je de deur uit gaat. Om deze reden zijn er ook veel mensen die een pasjeshouder en de bescherming voor hun telefoon combineren in de vorm van een telefoonhoesje met geïntegreerde pasjeshouder.

Als we het hebben over telefoonhoesjes met pasjeshouders, dan zijn er twee verschillende modellen te onderscheiden. Aan de ene kant hebben we bijvoorbeeld de populaire bookcases, de telefoonhoesjes die lijken op kleine boekjes en aan de binnenkant van de voorflap zijn voorzien van vakjes waar je je belangrijkste pasjes in op kunt bergen. Aan de andere kant zien we de backcovers, telefoonhoesjes die alleen om de achter- en zijkanten van de telefoon zitten, die aan de achterkant van je telefoon een vakje hebben om enkele pasjes in te stoppen.

Een MagSafe wallet voor op je iPhone

Heb je een iPhone 12 of nieuwer? Dan kun je ook kiezen voor een MagSafe wallet. Dit is een los accessoire wat je door middel van de MagSafe magneet, die op de achterkant van je iPhone in de behuizing verwerkt zit, veilig op de achterkant van het toestel kunt ‘plakken’. Het grote voordeel van een MagSafe pasjeshouder is dat je hem zonder moeite op de telefoon kunt bevestigen en hem er ook weer gemakkelijk vanaf kunt halen als je dat wilt. Weet je bijvoorbeeld zeker dat je geen pasjes nodig gaat hebben, dan kun je de MagSafe wallet lekker thuis laten en genieten van een extra compacte telefoon in je broekzak.

Donkerblauwe_MagSafe_wallet

Een telefoontasje

Wil je je pasjes veilig opbergen in een accessoire met nóg meer functionaliteit? Dan kun je ook kiezen voor een telefoontasje. Een telefoontasje is een klein tasje wat ruimte biedt voor je telefoon + een paar andere items, zoals bijvoorbeeld je pasjes, make-up of iets anders. Door middel van een stevige verstelbare band, kun je een telefoontasje op verschillende manieren dragen. Draag heb bijvoorbeeld als schoudertas of als crossbody tasje.

antonio-fonzo-crossbody-telefoontasje-large-cherry-red_1_